Skrubba bort en dyrgrip

Tvåla till det. En del parfymer behöver helt enkelt avlägsnas från huden i förtid.

Tvåla till det. En del parfymer behöver helt enkelt avlägsnas från huden i förtid.

Då och då testar jag riktigt dåliga parfymer. Trots att jag är ganska härdad vid det här laget finns det de odörer som helt enkelt måste bort från huden – genast. Scrubbers kallas de på internationellt parfymspråk och ordet symboliserar ganska bra hur man får gå tillväga. Det är bra att ha tålig hud vid de tillfällena.

Senast i söndags råkade jag ut för en skrubbare. På pappret såg allt så bra ut. Flådigt nischmärke? Japp. Berömd parfymör? Absolut. Högt pris, svår att få tag på och med ett namn som är svårt att uttala? Check, check och check.

Våldsamt begåvade Mathilde Laurent är näsan bakom Cartiers exklusiva kollektion Les Heures de Parfum. Kollektionen innehåller vid det här laget elva eller tolv parfymer och kollektionen tillkom med avsikt att fira Cartiers hundraårsjubileum. Kolla bara på flaskorna och säg att ditt hjärta inte slår snabbare:

Foto: fragrantica.com

Foto: fragrantica.com

L’Heure Perdue är nummer elva i kollektionen. “Den förlorade timmen”. Jo tack, tjena. Den här parfymen är ett sådant kapitalt magplask att jag kommer på mig själv med att längta efter ett spray av vad som helst från DKNY. Så illa.

Att känna L’Heure Perdue utplåna huden är som att bevittna en trafikolycka – vidrigt, men det går ändå inte att blunda. Över en bas av syntetisk vanillin har Mathilde Laurent försåtligt stoppat in de vassaste, suraste aldehyderna du kan tänka dig. Samma sorts aldehyder återfinns i Andy Tauers Noontide Petals eller L’Eau Serge Lutens. Samtidigt som näsborrarna angrips av tusen nålar snörs strupen ihop. Under de tjugo minuterna jag uthärdade utvecklades L’Heure Perdue till att dofta som en nedkissad flyttkartong. Ridå.

Grejen med scrubbers är att de sitter som berget. Det är liksom lag på att dofter man älskar försvinner för snabbt och sådant man avskyr har en hållbarhet som utklassar halveringstiden för uran. En skrubbomgång med nagelborste och handtvål räcker föga. Man testar diskmedel, det ska ju lösa fetter. Fortfarande sitter stanken kvar. Alla som har råkat ut för en scrubber vet vad jag menar. Därför ger jag er mitt allra bästa tips: oparfymerad deodorant. Billigaste skiten duger gott, min är från Eldorado. Rolla på alla ställen du applicerat parfymen och bara sådär, stanken är borta.

Hur L’Heure Perdue kunde passera kvalitetskontrollen är bortom allt förstånd. Undvik till varje pris.

Har du något annat husmorstips för att få bort oönskade dofter? Inte bara på huden utan även i hemmet? Någon parfym du försökt skrubba bort?

Advertisements

3 thoughts on “Skrubba bort en dyrgrip

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s